Buurtschappen

Brimberre: De buurt wordt gevormd door een deel van de Novaliastraat, Nieuwendijk, Van den Eijndelaan, Bennebroekstraat en Zomerbloemstraat. De volgende straten horen in het geheel vij de buurt: Lambertusstraat, Torenpad, Willem-Alexanderlaan, Weierstraat, Bongerd, Herdzand, Albert Kuijperstraat en Wingerd. De buurt heeft ongeveerd 230 gezinnen en had als een van de eerste buurten een eigen vlag. Café Jan van Tieskes was totdat het de residentie van CV De Plattevonder werd, het clubhuis en werd in carnavalstijd omgedoopt tot Brimberrehol. De buurt was en is zeer actief, zowel met carnaval als daarbuiten. Elk jaar wordt een carnavalswagen gebouwd en al vele malen werd de Brimberre kampioen. De buurt neemt sinds 1984 elk jaar deel aan enkele optochten in België en verkoopt daarna de wagen vaak zodat de buurtkas gespekt kan worden. De Brimberre bracht 8 prinsen voort.

Drakenschans: De Drakenschans is ontstaan uit twee buurten, nl. Einderstraat 3 (tegenwoordig Boerenkamplaan) en ’t Rattenhool (de Brugstraat). Elk jaar probeert de buurt met iets moois aan de optocht mee te doen. Na  enkele moeilijke jaren is er weer een leuke groep bouwers actief. In 2013 ontving Remy Lammers de aanmoedigingsprijs, wat een extra stimulans is om er de komende jaren weer flink tegenaan te gaan. De Drakenschans heeft 4 prinsen gehad.

D’n Haspel: In 1984 werden de eerste huizen gebouwd op en bij de plek waar eerder de haspelfabriek, waar de eerste d’Eindse carnavalsfeesten werden gehouden, stond. De buurt bestaat uit de Steenoven, Ketelberg, Eikenschans, Leemskuilen en Korteweg en is het op een na jongste buurtschap van De Plattevonder. Net als de Brimberre zijn de Haspelaren trots op in de wacht gesleepte kampioensprijzen tijdens de optochten en doen ze mee met de optocht in Maasmechelen. Niet alleen aan de wagens wordt gewerkt, ook deelname van grote en kleine groepen en eenlingen wordt gestimuleerd. Verbroedering, gezelligheid en saamhorigheid staat bij d’n Haspel hoog in het vaandel. De buurtgenoten mochten 5 keer een prinsenhuis versieren.

Havenoord: Dit buurtschap bestaat al zolang als dat de carnaval is opgericht. De bewoners zijn sinds jaar en dag actief in de optocht, zowel met wagens als met grote en kleine groepen. Tijdens het 22-jarig carnavalsjubileum werd een kiosk gebouwd met een rieten dak, echter door obstakels op de route naar het startpunt van de optocht vielen er steeds meer stukken van de wagen af. Ze waren nog op tijd om een en ander te repareren en bemachtigden een vierde prijs in de optocht. Havenoord zocht ook andere buurtverenigingen op om carnaval mee te vieren en ook sportievelingen van Havenoord verbroederden zich in wandelclub De Losse Veter en wielerclub De Strakke Ketting. Uit dat laatste gezelschap ontstond De Strakke Ketting Band, die onder andere optreed tijdens de Kennedymars en Carnaval. Buurtgenoten van Havenoord zoeken elkaar vaak op en organiseren veel activiteiten in de buurt. Havenoord heeft 4 prinsen gehad.

’t Hoefke: Buurtvereniging ’t Hoefke is opgericht op 22 februari 1994. Daarvoor werd samen met buurtvereniging De Ravel meegedaan aan de optocht. Behalve in 2002 en in 2006 heeft ’t Hoefke steeds meegedaan met de optocht, vaak met grote wagens en de laatste jaren met grote groepen. Na een crisis in 2006 kwam er een nieuw bestuur en werden de schouders er weer onder gezet door werkgroepen. Het resultaat was weer een gezonde buurtvereniging en 5 jaar achter elkaar de eerste prijs in de categorie Grote Groepen. ´t Hoefke had 2 prinsen in de buurt.

Hogenbergen: Buurtvereniging Hogenbergen is gelegen in het gebied achter sluis 12 en werd opgericht in 1958, twee jaar na de oprichting van carnavalsvereniging De Plattevonder. Samen met buurtschap Havenoord werd op zaterdag de carnaval geopend bij De Claes. Vaste gebeurtenis was het verstoppen van elkaars mascotte. Later werd een betonnen paal geintroduceerd± De poal van Hogenbergen, die door andere buurtschappen werd gekaapt om dan ludiek in de optocht terug te komen. De wagens van Hogenbergen moesten wel eens na het passeren van de brug bij Sluis 12 verder worden opgebouwd, vanwege de beperkte hoogte van de brug. Er waren twee prinsen op Hogenbergen.

Ketelenberg: De buurtvereniging is opgericht in 1956. Er is altijd veel aandacht besteed aan het bouwen van de carnavalswagens. De eerste wagens werden rond een Opel Blitz, die was voorzien van karwielen gebouwd, waarbij wel  eens een zo´n karwiel is afgebroken. In de jaren 60 en 70 was buurtschap ´t Vaartje  een grote rivaal als het ging om de bouw van de carnavalswagen. Er was niet in de buurt van de bouwlocatie te komen zo spannend werd het wel. Buurschap Ketelenberg heeft 8 prinsen gehad, waarbij in 1958 en 1959 dezelfde persoon.

De Plak: Dit buurtschap bestaat uit ongeveer 80 gezinnen en is gelegen rond de Nieuwendijk tot aan de grens met Someren/Heide. Grote gedeeltes van de Belienberkdijk, Scheidingsweg, Groeneweg, Vaartdijk en Groesbaan. Bij het bouwen van de carnavalswagens waren voorheen vele buurtgenoten actief. De laatste jaren wordt dat wat minder en zijn er ook bouwers uit andere buurten actief. De wagens komen ook terug in andere optochten en lichtjesoptochten. De buurt kende twee prinsen.

De Ravel: Buurtschap De Ravel is ook opgericht in 1956 en genoemd naar het ven dat vroeger aan de Laarstraat lag en waar werd gezwommen en geschaatst. Dat ven komt nog terug in het logo van de buurt. In de beginjaren werd nog met paard en wagen aan de optocht deelgenomen, maar later kwam de tractor er aan te pas. De hoogste wagen die ooit door De Ravel is gebouwd, was 13 meter hoog. Bijna elk jaar heeft De Ravel met een wagen deelgenomen aan de optocht van De Plattevonder. De Ravel is zeker 10 keer kampioen geworden bij de wagens. De Ravel heeft 9 prinsen gekend.

Steenoven: De Steenoven is een van de oudste buurten van De Plattevonder, telt zo’n 50 huizen en deze liggen allemaal aan de Boerenkamplaan, vanaf de Nieuwendijk tot aan de Braamstraat. De buurt bouwde in de jaren tachtig diverse keren een wagen voor de Brabantse dag in Heeze. Sommige van die wagens werden dan later omgetoverd tot carnavalswagens. In 2007 is de laatste carnavalswagen gebouwd. Het animo om te bouwen was er niet meer. Op de vrijdag voor Carnaval hielden de bouwers van De Steenoven hun bouwersfeest samen met de bouwers van d’n Haspel. De Steenoven heeft en eigen buurtlied. Er waren 6 prinsen in de buurt.

’t Vaartje: Buurtschap ’t Vaartje bestaat al vanaf 1956 en in 1957 werd de eerste wagen al gebouwd. Het buurtschap had als streven om een kleine groep bestaande uit kinderen mee te laten doen. De volwassenen deden mee met de wagen of de grote groep. In 1994 werd de wagen met de hand door de optocht getrokken. Een eenmalige gebeurtenis in de geschiedenis van De Plattevonder.’t Vaartje is met een kleine 50 gezinnen geen grote buurtschap, maar wel groots. De buurt heeft naast 7 prinsen ook 2 vorsten voortgebracht.

De Smelenhoek: dit buurtschap rond Sluis 13 was tot 2014 verantwoordelijk voor een deel van het jeugdcarnaval en het aanleveren van de jeugdprins of -prinses. Waar komt de naam Smelenhoek vandaan? De Smelen is een taaie grassoort die je kunt vinden in de Peel en heeft uiteraard betrekking op de Diepenhoek, het gedeelte van Someren-Eind waar ook Sluis 13 bij hoorde. De jeugdcarnaval is in 1966 ontstaan toen men vond dat er voor de kinderen bij Sluis 13 iets moest worden gedaan. De inwoners heten tijdens carnaval Waterhennekes en Waterhoentjes.

Sponsoren